Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 8 Ocak 2018 tarihinde kamuoyuna ilan edilen 2018 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin listesi 26 Temmuz‘da kamuoyuyla paylaşıldı.
2018 yılı küçük ölçekli altyapı mali destek programı başarılı asil proje listesinde yer alan 11 projeden 8 tanesi Zonguldak ilinden olurken bu projelerin 5’i ise Zonguldak Valiliği koordinasyonunda hazırlandı.
Valilik koordinasyonuyla hazırlanan altyapı ve sosyal kalkınma desteği almaya hak kazanan projeler şöyle sıralandı:
- Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi
- Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi
- Zonguldak Jeolojik Mirasının Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirilmesi Projesi
- Süzek Kanyonu Macera Parkuru Projesi
- Rombaki Konağı Çocuk Bilim Merkezi Projesi (Sosyal Kalkınma)
Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi
Harmankaya Kanyonu, Zonguldak şehir merkezine yakınlığı ile dikkat çeken son derece eşsiz bir doğa harikası. Harmankaya Kanyonu’nda bulunan yürüyüş yolunda ziyaretçilerin gezilerini kolaylaştırması ve temel ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla düzenlemeler yapılması planlanıyor. Yapılacak küçük ve doğal müdahaleler sayesinde Harmankaya Kanyonu ziyaretçilerin daha rahat gezebileceği bir nokta olacak.
Proje, doğal hayatın korunmasını temel alırken, alanın mevcuttaki yıllık kullanımını da dört mevsime çıkarmayı hedefliyor. Çalışma kapsamında yapılacak yaklaşık 800 metrelik yürüyüş yolu sayesinde, her yaştan ziyaretçinin kanyon içerisindeki tüm şelaleleri deneyimlemesi sağlanabilecek.
Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi’nde, kanyonun yüksek bir noktadan görülmesine imkan veren bir gözlem kulesi ve Harmankaya Şelalelerinin yanı sıra Zonguldak’taki tüm şelalelerin de tanıtıldığı bir ziyaretçi merkezi de bulunmakta.
Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi
Kandilli bölgesinin doğal, tarihi ve sosyal özelliklerinin tanıtımını sağlayacak ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı “Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi” projesi, Kandili bölgesindeki eko turizm odaklarını tanıtmak amacıyla Ereğli- Zonguldak yolu üzerinde, Kandilli giriş kavşağı yakınında yer alacak. Kandilli ve çevresindeki diğer turistik destinasyonlarına giriş kapısı niteliğinde olan kavşakta, bölgenin tanıtımını yapacak, bölgeye gezgin trafiğini teşvik edecek “ziyaretçi merkezi” ve yerel ekonomiye katkıda bulunacak ve yerel ürünlerin tanıtılacağı “köy pazarı” işlevlerin harmanlanmasıyla ilgi çekici bir odak oluşması hedefleniyor.
Ziyaretçi Merkezi’nin yakın çevrede yer alan doğal ve kültürel miras alanlarının tanıtımını yapması ve Kandilli’nin sahip olduğu tarihi öneme sahip Çamlı, Varagel, Alacaağzı ve Kireçlik gibi alanları yoldan geçen ziyaretçilere sunması ve bu noktaları tanıtması hedefleniyor.
Proje kapsamında ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı bir Köy Pazarı da yapılacak. Aynı zamanda Zonguldak – Ereğli Karayolu’nun Kandilli yol ayrımında yaz-kış bulunan yerel üreticilerin sürekli bir gelire sahip olması sağlanacak.
Zonguldak Jeolojik Mirasının Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirilmesi Projesi
Mağara turizmi, Zonguldak’ın madencilik kültürü ve jeolojik yapısı ile birlikte ele alındığında zengin bir jeolojik miras oluşturduğu görülür. Proje kapsamında jeolojik kaynakların iyi bir planlama ile değerlendirilip, jeopark alanlarına dönüştürülmesi ve bu şekilde sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
Zonguldak, keşfedilen mağara sayısı ve bu mağaraların oluşum evrelerinde meydana gelmiş olan mağara içi karakterleriyle geniş yelpazeye sahip bir coğrafya. İl bütününe yayılmış olan mağaralar ağı, yerli-yabancı turistler, araştırmacılar ve mağara sporcuları için çeşitlilik içeren bir gezi rotasını mümkün kılıyor.
Proje kapsamında; Kızılelma- Cumayanı Mağara Sistemi ile Gökgöl, Çayırköy, Sofular, İnağzı ve Erçek mağaraları arasında yürüyüş rotaları belirlenmesi ve haritaya aktarılması, bu rotalara yönlendirme ve bilgilendirme amaçlı tabela konumlandırılması, Zonguldak mağaraları bölgesinin maketlerinin hazırlanması planlanması ve bu yolla Zonguldak jeolojik mirasının diğer destinasyonları hakkında ziyaretçilere fikir vermesi planlanıyor.
Süzek Kanyonu Macera Parkuru Projesi
Gökçebey İlçe Merkezi’ne yaklaşık 4 Km uzaklıkta bulunan Süzek Kanyonu ve çevresini değerli ve çekici kılan en önemli unsur, bozulmamış doğal yapısı. Kanyon içinde büyüklü küçüklü çok sayıda şelale yer almakta, vadinin fauna ve florası ile birlikte görülmeye değer bir tabiat güzelliği ortaya koyuyor.
Proje kapsamında, Süzek Deresi ve Kanyonu’nu, macera ve doğa turizmine kazandırmak amacıyla, “Süzek Kanyonu Macera Parkuru Mastır Planı” hazırlanacak. Plan çerçevesinde ziyaretçilerin macera rotalarına kolay ve güvenli erişiminin sağlanmakla beraber yapılacak düzenlemelerin, mümkün oldukça az miktarda; doğal görünümü etkilemeyecek, göze batmayacak şekilde; geri alınabilir ve söküldükten sonra iz bırakmayacak şekilde üretilmesi hedefleniyor.
Rombaki Konağı Çocuk Bilim Merkezi Projesi;
Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları kapsamında destek almaya hak kazanan Rombaki Konağı Çocuk Bilim Merkezi Projesi ile Rombaki Konağı’nın enerji konulu bir bilim merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesi yoluyla Zonguldak ve çevresinden her yaştan meraklı insanlar ve özellikle çocuklar için yeni bir öğrenme alanı açılması planlanıyor.
Proje kapsamında; kültürel miras olan TTK Rombaki Konağı’nın Çocuk Bilim Merkezi’ne dönüştürülerek okul çağındaki çocukların bilimsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Dünya ve enerji kaynakları ile ilgili karmaşık konuların her yaştan ziyaretçiler için anlaşılabilir olmasının hedeflendiği Rombaki Bilim Evi’ndeki her şey dokunulmak üzere tasarlanacak, böylece oyun ve öğrenme her zaman iç içe olacak.