Rölöve ve restitüsyon projeleri Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmış olan 1907 yapımı yığma taş bina ve 1936 yapımı betonarme kagir atölye binaları ve çeşitli müştemilatları Üzülmez Kültür Vadisi içerisinde önemli bir alan ve binalar grubudur.
Alan, eski Zonguldak-Ankara karayolu üzerinde Zonguldak Merkez’in kuş uçuşu 3 km doğusunda bulunmaktadır. Batısında Kok Fabrikası, Güneyinde Zonguldak Merkez’e giden Adnan Menderes Caddesi ve şu anda aktif olarak kullanılan Lavuar, Doğusunda çeşitli gecekondular ve bahçeler, kuzeyinde şu anda kapalı olan Derebaca Ocağı ve onun da Kuzey’inde de Rombaki Köşkü ve diğer binalar bulunmaktadır.
Lavuar Binası; 1907’den 1926 yılına kadar “63 Ocakları Lavuarı” olarak, 1926 yılından 1938 yılına kadar “İş Bankası TÜRKİŞ Lavuarı”, 1938 yılından 1957 yılına kadar da kömürlerin zenginleştirilmesi için “Üzülmez Müessesesi Lavuarı” olarak isimlendirilmiş ve kullanılmıştır. 1957 yılından sonra 2000 yılına kadar TTK Üzülmez Müessesesi (Mekanizasyon) Atölyesi olarak kullanılmıştır.
1936 yılında İş Bankası Türkiş Şirketi tarafından Üzülmez 63 Ocaklarının KOK FABRİKASI yapılırken duyulan elektro mekanik gereksinimi üzerine yapılmış olan Atölye Binası, 1938’den sonra 2000 yılına kadar TTK Üzülmez Müessesesi Bölge Atölyesi (Torna, tesviye ve dökümhane) olarak kullanılmıştır.
Derebaca’dan aktif olarak 1959’a kadar maden çıkarılması ve sonra da TTK’nın tamir ve bakım atölyesi olarak kullanılmıştır. Gereken tüm ihtiyaçlara göre binalara ekler yıkımlar yapılmıştır.
Sonrasında yapılar, kendi haline boş şekilde bırakılması ile dış etmenler yüzünden fazlaca zarar görmüştür.
Varoluşlarıyla kentin sosyal ve ekonomik belleğinde önemli yer edinmiş olan bu endüstri yapılarının, görsel önemleri, dönemlerine ait nitelikleri ile endüstriyel tarihe dikkat çekilmesini sağlamak, güncel mekansal ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesi ile toplumsal hayatın bir parçası haline getirilmesi hedeflenmektedir.
Bu amaç doğrultusunda devam eden projelendirme çalışmaları yapıların ve alanın kamusal, sosyal ve kültürel alanlar ile donatılmasını hedeflemektedir. Bu hedefe yönelik olarak Üzülmez Kültür Vadisi uygulama projeleri ile ilgili toplantı İstanbul’da yapılmıştır.