Bilim merkezleri insanların bilim ve teknolojiye olan ilgilerini teşvik eden harika inisiyatiflerdir. TTK Rombaki Konağı’nın enerji konulu bir bilim merkezi olarak işlevlendirilmesiyle Zonguldak ve çevresinden her yaştan meraklı insanlar ve özellikle çocuklar için yeni bir öğrenme alanı açılacak.
Denemeye ve deneye izin verildiğinde bilgi ve merakın geliştiğine inanıyoruz. Rombaki Bilim Evi’ndeki her şey dokunulmak üzere tasarlanacak, böylece oyun ve öğrenme her zaman el ele olacak. Enerji üzerine odaklanan interaktif sergi istasyonları enerjinin tanımı, bedenin iş yapma gücü, basit makineler, yenilenebilir enerji türleri gibi konularda anlatımlar ve deneyler içerecek. Bugünün teknolojisi insanlar enerjiyi bir formdan diğerine nasıl değiştireceklerini öğrendikleri ve sonra da işlerini yapmak için kullanabildikleri için mümkün olmuştur. Rombaki Bilim Evi bu farkındalığı kazandırmayı hedefliyor. Dünya ve enerji kaynakları ile ilgili karmaşık konuların ziyaretçiler için anlaşılabilir ve önemli olmalarını istiyoruz. Yaklaşık bin metrekarelik bina ve geniş bahçesi bu amaçla işlevlenecek.
Rombaki Bilim Evi için aynı zamanda etkin bir eğitim programı geliştirmekteyiz. Hafta içi okullara ve hafta sonu ziyaretçilerine yönelik atölye programları da Rombaki Bilim Evi projesi içerisinde tasarlanmakta. Rombaki Bilim Evi bina ve içerisindeki tefrişatı kurgulamakla kalmayıp, sürdürülebilir bir eğitim programı oluşturmayı ve bunun için gerekli personel eğitimlerini de hedeflemektedir.
Rombaki Bilim Evi herkesin doğa bilimlerini ve teknolojiyi tecrübe edip takdir etmelerini sağlayacak bir odak noktası olacak. Hepimizin içindeki bilim insanını ortaya çıkarmayı hedefleyeceğiz ve belki de daha iyi bir geleceğin teknolojilerini yaratmak için ilham vereceğiz!
Proje Ofisi: SUPERPOOL
Proje Ekibi: Selva Gürdoğan, Gregers Tang Thomsen, Zehra Eliaçık, Nicola Iavarone, Derya İyikul, Rümeysa Gür