Sındırgı, termal kaynaklar açısından zengin bir bölge. Sınsırgı Belediyesi jeotermal suyun kullanımı konusunda tecrübeye sahip. Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın yönlendirmesi ile jeotermal kaynak suları konusunda deneyimli ve Sındırgı Belediyesi’ne danışmanlık yapan İsmail Yılmaz ile Afyon’da bir derinlemesine görüşme yapıldı.
Yılmaz’dan gelen bilgilere göre Hisaralan’da bulunan jeotermal su kaynakları turizm dışında ısıtma ve seracılık alanlarında da kullanılmaktadır. Suyun ısısı yaklaşık 90 derece civarında.
Yaklaşık 400m yüksekliğinde bulunan Hisaralan’daki kaynağından 1.400m rakımındaki oteller bölgesine pompalanacak termal suyun ne kadar az sayıda istasyonla yukarı pompalanırsa o kadar verimli olacağı vurgulandı.
Mevcut durumda Hisaralan’daki termal kaynakların tamamı Sındırgı’nın ısıtması amacıyla kullanılmakta. Hatta kullanılan kaynağın Sındırgı’nın tümüne yetmediğinin altı çizilmiştir.
Turizm tesislerinde bir kişini jeotermal su ihtiyacı günde 400 litre olarak düşünülmektedir. Bunu bir başka türlü söylemek gerekirse 1.000 kişilik toplam kapasite için saniyede 5 litre termal suya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu veri duşlar, havuzlar ve spa tesisleri gibi kullanım suyunu kapsamaktadır. Isıtma düşünülecek olursa bu miktarın 3 katı dikkate alınmalıdır.
Termal suyun Hisaralan’daki kaynağından yukarıya ulaştırılmasından sonra her otelin kendisinin deposu olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda otellerin termal süreçlerinin tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli konunun suyun sıcaklığını koruyacağı düzenlerin kurulması olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle dış havuzların yüzeylerinin olabildiğince küçük tutulması önerilmiştir.
Afyonkarahisar’da su yönetimi AFJET isimli bir şirket tarafından yapılmaktadır. AFJET’in sahibi ise Afyonkarahisar Özel İdaresi’dir. AFJET termal suyu otellere 6,56 TL m3 fiyatla (görüşme yapıldığı tarihte) satmaktadır ve bugün yarın %70 zam gelmesi beklenmektedir.
Termal suyun taşınması sırasında borular yerin en az 60 cm mümkünse 1 m altında bulunmalıdır ve toprağa temas etmemesi gerektiği aktarılmıştır. Söz konusu rakım farkı için 5 terfi istasyonu önerilmiştir. Her istasyonda İki pompa (yedekli) ve genleşme tankı (gps kontrollü) yer alacaktır. Kabaca 5m x 5m bir alan tel örgü ile çevrilmelidir. Bu alanda elektrik bulunmalıdır ve küçük bir yapı yer alacaktır.
Suyun yaklaşık 1.000m ve 10km uzağa taşınması sırasında 5 litre /saniye için elektrik sarfiyatı yaklaşık 120kw elektrik olacaktır. Aylık 167.000 TL (görüşme yapıldığı tarihte) elektrik giderinin söz konusu olduğu düşünülebileceği belirtilmiştir.