Pazartesi İstatistiği’nde bu hafta Jeoparklar var.
Jeoparklar; uluslararası jeolojik öneme sahip alanların bütünsel bir koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma konsepti ile yönetildiği tanımlanmış coğrafi alanlardır.
Jeolojik mirasın korunması jeopark kavramının tarihinde başlangıç sayılabilir. Mirasın mevzuat yoluyla korunmasıyla, Jeopark kavramı yavaş yavaş oluşmaya başlıyor.
Digne Bildirgesi
13 Haziran 1991’de yayınlanan ve 30’dan fazla ülke tarafından kabul edilen 9 maddelik Digne Bildirgesi jeoparklar tarihçesindeki en önemli olaylardandır. Bildirgenin Türkçe çevirisine Jemirko web sitesinden erişilebilir.
UGGp – UNESCO Küresel Jeopark Ağı
UNESCO’nun jeopark çalışmaları 2001 yılında başladı. 2004 yılında, 17 Avrupa ve 8 Çin jeoparkı, Paris’teki UNESCOmerkezinde bir araya gelerek, UNESCO Küresel Jeopark Ağı’nı oluşturdu.
2015 yılındaki konferansta UNESCO’nun 195 üyesi yeni bir etiket olan UNESCO Küresel Jeopark Ağı’nın oluşturulmasını onayladı. Bu, olağanüstü jeolojik alanların ve manzaraların bütünsel bir şekilde yönetilmesinin öneminin hükümetler tarafından da kabul edilmesini sağladı.
Türkiye’de Jeoparklar
Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Jeoparkı Manisa’da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı’dır. 2013 yılında UNESCO Küresel Jeopark Ağı’na dahil olan Manisa’daki alanın “Kula Jeoparkı” olan adı 2020 yılında Kula-Salihli Jeoparkı olarak değişti.
UNESCO Küresel Jeopark Ağı’na dahil olan tüm jeoparkların listesine bu linkten erişebilirsiniz.
Kivi web sitesinde jeoturizm başlığı için bu linki kullanabilirsiniz.