Zonguldak Merkez Lavuarı’nın inşaat başlangıcı 1956. Maden ocaklarından çıkartılan kömürün satışa sunulmadan önce temizlenmesini, taş ve toprağın yıkanması yoluyla ayrılarak kömürün zenginleştirilmesini sağlayan bir tesis. Eskiyen teknolojisi ve günümüz modern tesislerinden daha fazla verim alındığı gerekçesi ile TTK tarafından, tesisin 2006 yılında yıkımına karar verilir.
Yıkım kararı ile büyük bir kısmı yıkılan Lavuar Tesisleri’nde, yıkım çalışmaları esnasında, Mimarlar Odası’nın tescil talebinin, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca değerlendirmesi sonucunda 8 Aralık 2006 tarih ve 335 sayılı kararla endüstriyel miras olarak tescil edilir. Bu sırada Lavuar’dan geriye 3 adet kule, kriblaj binası ve silo altı tesisleri kalmıştır.
2010 yılında Zonguldak Belediyesi Zonguldak Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Koruma, Planlama, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenleme Proje Yarışması’nı açar. 2011 yılında ise kriblaj binasının tescili kaldırılır ve yıkılır.
2006’da tescil edildiği günden bugüne kadar geçen 12 yılda yapıların ve tescilli alanın rölöve restitüsyon projeleri hazırlanmaz.
Bu bağlamda; yapının tarihçesi ve geçirdiği evreler, 2010 yarışması sonucunun günümüz ihtiyaçlarına uygunluğu, işin ekonomisi gibi pek çok konuyu içeren yaklaşık 200 slaytlık bir sunum Kivi’den Ömer Yılmaz tarafından yapılmıştır. Zonguldak kent yönetiminin (Vali, Belediye Başkanları, akademi, birim amirleri, TSO yöneticileri vb.) neredeyse tümünün bulunduğu toplantıda güncel ihtiyaçlara göre Lavuar alanı projesinin yenilenmesi kararı alınmıştır