Sporcunun erişebildiği gücü zorlayan insanüstü bir çaba gerektiren, değişik yaş gruplarının yapabileceği bir branş olan triatlon bir yandan Zonguldak için yeni bir spor alanı yaratırken öte yandan da Zonguldak’ın turizm değerlerinin tanıtımını sağlama potansiyeline sahiptir.
Triatlon, ilk olarak 2000 Sydney Olimpiyat Oyunlarına Olimpiyat Komitesince bağımsız olarak alınmıştır. Yarışlarda organize edildiği yörenin (yerin) coğrafi ve iklim koşullarına göre değişiklik yapılabilmektedir.
Bugün Avrupa Kıtası’nda, Futboldan sonra en fazla lisanslı sporcuya sahip olan spor Triatlon’dur. Bireysel bir spor olduğu göze alınırsa bu rakamın ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir.
Yıllar geçtikçe, katılımın artmasını sağlamak ve organizasyonları kolaylaştırmak amacıyla IRONMAN mesafeleri daha makul seviyelere indirilmiştir. Uluslararası Federasyonun kurulmasıyla birlikte de Ironman adı “üçlü spor” anlamına gelen TRİATLON olarak değiştirilmiştir. Ancak ilk yapılan mesafelerdeki organizasyonlar, yine IRONMAN olarak adlandırılmaktadır.
Türkiye’de Alanya, Erdek, Çeşme ve Sapanca’da yapılmaktadır. Ayrıca her sene Federasyon bünyesinde Kızkalesi, Marmaris, Eğirdir, Çamyuva, Urla ve İstanbul’da yarışmalar düzenlenmektedir.
Bir yanda doğası, öte yanda kültürü ve sanayi mirası ile doğa ve kültür turizmi konusunda çeşitli potansiyeller barındıran Zonguldak’ın, İstanbul ve Ankara’ya olan yakınlığı bu potansiyelleri daha da çekici hale getirmektedir.
Zonguldak kent merkezi eşsiz endüstri mirası ve bu mirasa eşlik eden çekici doğası ile dikkat çekmektedir. Bu merkez; Karadeniz’de rastlanmayacak turkuaz renkleri ile Kapuz Plajı, Fener Mahallesi, Hollandalıların yaptığı Zonguldak Limanı, Şarjöman, Merkez Lavuarı, Zonguldak – Kozlu – Üzülmez demiryolu, Maden Müzesi, Üzülmez Kültür Vadisi gibi onlarca belki yüzlerce turistik odak noktasını barındırmaktadır. Zonguldak triatlonunun yüzme, bisiklet ve koşu aracılığı ile bu odakları bir rota üzerinde görülebilir kılması amaçlanmaktadır.
Türkiye Triatlon Federasyonu Zonguldak Triatlonu’nun hayata geçirilmesi amacıyla Kivi yöneticisi Ömer Yılmaz ve Zonguldak İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Vekili Ferhan Bostancı’nın katılımıyla ziyaret edilmiştir.